Хвалимо Сварога — Діда Божого,
який тому роду Божеському є началом
і всенькому роду — криниця вічна,
яка витікає влітку од джерела свого
і взимку ніколи не замерзає.
А тієї Води Живущої п’ючи,
живемо, допоки не прийдемо,
як і все, до Нього,
і прибудемо до Лук його Райських.

/ВК, 11-А/

Хоч 1 листопада було й не так тепло, як минулого року, все ж на свято прийшли всі, хто хотів вшанувати Бога Всесвіту, Батька Богів і Богинь, Діда Божого, покровителя ковальства Сварога.

Святковий обряд Сварожого Богославлення провів жрець Київської громади українських язичників «Православ’я» Зореслав. Перед початком заступник голови ОРУ, жрець Вогнедар привітав учасників обряду зі святом, озвучивши послання до вірян від голови ОРУ і Громади «Православ’я» Волхвині Зореслави. Під час Богославлення були освячені атрибути ковальства — молотки, обценьки, невеличке ковадло, а також деякі вироби з металу, які у подальшому слугуватимуть і як обереги. Був «увімкнений» гарбузовий ліхтарик на який прилинули душі Предків, котрих поминають також цього дня. Тож ушанували і славних Предків русичів-українців.

По урочистостях свято продовжилося веселими іграми: кусали яблука у мисці з водою, «кували» освяченими молотками по каблучках молодиць та жінок. Символіка цієї гри для старших — «перековування старого на молодого», «перековування хворого на здорового». Проте в ідеальному вигляді, якби було за присутності дівок, то парубки, ряджені ковалями з молотками в руках, мали би «підковувати» дівчат, хапаючи їх під час гри, за що дівка мала б поцілувати парубка.

Згодом свято плавно перейшло у братчину — спільну вечерю біля запаленого іншого вогнища. На братчині під час передавання по колу братини (дерев’яного кухля з ритуальним напоєм) славилися Сварог та всі Рідні Боги-Сварожичі, честилися славні Предки, лунали славені та пісні.

Святкова братчина тривала аж до пізнього вечора.

Прес-служба ОРУ

П. М. Керівництво Громади «Православ’я» висловлює щиру подяку Хранителю Перунового острова, побратиму Світозару за технічне забезпечення свята.

 

Більше світлин зі свята у Facebook

Крім такого величного свята у Києві, Всевишнього Сварога славили і в інших громадах ОРУ. Зокрема, фотозвіт про свято Сварога у Тернополі, проведене місцевою Громадою «Сварга», див. у Facebook тут.