20–22 липня 2018 р. у місті Собутка, що неподалік Вроцлава (Польща), проходило XV Родове слов’янське віче.

Традиція Родового слов’янського віча як наради волхвів, голів рідновірських громад та лідерів національно-духовних організацій започаткована в 2003 році на Перуновому острові (м. Київ, Україна). За олімпійським принципом чергові віча були проведені в таких країнах: Україна (2003), Білорусь (2004), Росія (2005), Польща (2006), Сербія (2007), Словенія (2009), Україна (2010), Росія (2011), Польща (2012), Україна (2013), Хорватія (2014), Словенія (2015), Чехія (2016), Україна (2017), Польща (2018).

У рамках Віча вже склалася традиція проводити й міжслов’янські конференції. Цього разу в межах ХV Віча відбулася Міжнародна науково-практична конференція на тему: «Сакральна географія слов’ян». У Вічі взяли участь рідновіри чотирьох слов’янських країн — Польщі, України, Словенії та Чеської Республіки. Україну на міжнародному форумі представляє Релігійний центр Об’єднання рідновірів України (ОРУ). До участі у Вічі були залучені делегати з громад «Православ’я» (м. Київ), «Поляни» (м. Бориспіль), «Сварга» (м. Тернопіль).

Віче традиційно розпочалося зі славеня «Гей, слов’яни!», який виконується мовою країни, в якій відбувається зустріч. Отже, цього разу славень усі делегати виконували польською. Далі були представлені делегації з кожної країни. Від імені цьогорічних господарів Віча виступив жрець Войнар Мазовшанін, очільник Мазовецького відділу «Роджімей Вяри». З великою увагою делегати заслухали виступ Галини Лозко, в якому йшлося про ініціальні основи рідної віри, без яких не існує жодна релігія. А також цікавою була розповідь про заснування духовної академії для навчання волхвів і жерців в Україні, яка є першою теологічного академією рідної віри слов’ян, зареєстрованою офіційно. Чеські і словенські рідновіри зацікавили присутніх доповідями про традиції зільництва та шаманізму, хоча основною все ж була тема географії рідних святинь.

Увечері, під час спілкування, Адам Басс спільно з Тимеком Словінським порадували всіх грою на народних інструментах.

Наступного дня, після прийняття ухвали РСВ, рідновіри попрямували до Бендковиць, де відвідали музей-реконструкцію раннього середньовічного поселення, послухали цікаву розповідь археолога з Вроцлавського університету. Потім учасники Віча вирушили на місце проведення спільного обряду славлення Перуна, який провів жрець Войнар Мазовшанін.

Увечері відбувся фольклорний фестиваль, у якому взяли участь: ансамбль «Мокоша» з Кутів Вроцлавських, дует Адама Баса й Тимека Словіньського та інші рідновірські артисти.

У неділю перед від’їздом охочі відвідали Шьлєнжанський музей у Собутці, потім відправилися до Вроцлава на прогулянку теплоходом по річці Одра та екскурсію по «старому місту». Мальовничі краєвиди Вроцлава, які оглянули делегати Віча з палуби теплохода, надовго залишаться спогадах про дивовижне місто, немов про казкову країну.

Об’єднання рідновірів України щиро дякує координатору Родового слов’янського віча, очільнику Сілезького відділу «РВ» Войчєху Кристошяку за теплий прийом, по-справжньому родинне, братнє ставлення до гостей та незабутнє спілкування на Вічі.

Прес-служба ОРУ