30 листопада 2013 р. у Київському міжнародному університеті на Кафедрі слов’янської філології і загального мовознавства відбулася наукова конференція на тему «Велесова книга — елемент культури українського народу».

У роботі конференції взяли участь відомі вчені України, які досліджують як мовознавчі, так і історичні, й релігієзнавчі аспекти цього твору. На жаль, через виняткові політичні обставини в столицю змогли приїхати не всі дослідники, які зголосилися до участі. Однак конференція відбулася, а доповіді відсутніх учасників були зачитані. У науковому дискурсі конференції обговорювалися проблеми автентичності Велесової книги, її мови, її значення як літературного і сакрального твору та її місце в загальнослов’янському контексті. Основною проблемою було визнано введення Велесової книги в орбіту історичної науки.

Значний інтерес учасників викликали доповіді професора Івана Ющука на тему «Чи можлива була Велесова книга в той час?», Зої Сорокіної-Маріної «Велесова книга про еволюцію цивілізації русів»; письменника Олексія Шпотя «Про що говорить Велесова книга», директора видавництва «Мандрівець» Богдана Фенюка, який ознайомив учасників конференції з виданнями свого видавництва, в тому числі й Велесової книги. Доповідь доктора філософських наук, професора Галини Лозко на тему: «Етносоціальне та культово-релігійне значення Велесової книги», що була подана у вигляді презентації, прозвучала актуально на тлі сучасних політичних змагань української нації за своє право бути господарями на рідній землі й викликала активне обговорення.

Учасники наукової конференції «Велесова книга — елемент культури українського народу» одностайно ухвалили Резолюцію, в якій, зокрема сказано, що ми «ставимо під сумнів висновки офіційної історичної науки Радянського Союзу про фальшування «Велесової книги»; запропоновано звернутися до Академії наук України з пропозицією провести всебічне дослідження «Велесової книги»; звернутися до провідних університетів слов’янських країн, в першу чергу — Чехії, Словаччини, Словенії, Сербії, Хорватії та до кафедр історії й слов’янознавства провідних університетів економічно розвинутих країн світу із запрошенням їх до вивчення спільної духовно-культурної спадщини. Рекомендовано також університетам України надавати можливості студентам та аспірантам написання на цю тематику дипломних робіт та кандидатських досліджень.

Прес-служба ОРУ

П.М. Презентація доповіді Галини Лозко розміщена тут: www.svarga.in.ua