Темпи сучасної глобалізації залишають небагато шансів для збереження етнічної картини світу, і зокрема, порятунку народу України. За даними Міністерства Статистики України, до кінця ХХІ ст. очікується зникнення такої нації як українці. Єдиною альтернативою цьому самознищенню може бути ідея самозбереження української нації на основі відновлення її рідних духовних цінностей, які несе у собі Українська рідна віра. І вона справді відроджується!

Цього адміністративного року 25 серпня виповниться вже 15 років відтоді, як в Україні відбувся Перший Всеукраїнський Собор Рідної віри, на якому урочисто було проголошене створення язичницької конфесії — Об’єднання рідновірів України. А 25 червня 2012 року минуло вже 10 років, як у Державному комітеті у справах релігій і культів була зареєстрована перша в нашій країні Українська Духовна академія рідновірів (УДАР).

Підготовка спеціально освічених фахівців у цій галузі має стратегічне значення для майбутнього України і світу. Адже студенти Академії у кінцевому результаті мають здобути тут кваліфікацію жерців і богословів Рідної віри, покликання яких — підняття престижу Рідної віри в очах українців і слов’ян загалом, піднесення нашого рідного світогляду на вищий теологічний рівень.

Проте в історії Академії були різні періоди — радісні і не дуже; її навчальний процес проходив і в літніх таборах, і в тимчасових приміщеннях. У силу різних обставин не кожний, хто тут навчався, міг справитися із завданнями навчальної програми УДАР. Так, конкурс у 2010 році досягав майже 3 особи на одне місце. Але із зарахованих двадцяти шести студентів до захисту дипломних робіт дійшли поки четверо.

6 січня поточного року в Українській Духовній академії рідновірів відбулося справжнє свято — захист дипломних робіт її випускників. Ректоратом Академії до захисту були допущені: випускник Волелюб Сліпоконь (Одеська громада «Мокоша») та випускниці з іменами Богинь — Лада Краснокутська, Дана Фесенко (обидві з Харківської громади «Божичі») і Мокоша Грекова (Київська громада «Православ’я»).

Варто зазначити, атестаційна комісія була хоч і суворою, але справедливою. До неї увійшли: ректор Академії, доктор філософських наук, професор Г. С. Лозко — голова комісії, члени комісії А. В. Качуріна, В. А. Шапошніков, В. І. Гамаль, О. Ю. Андрусенко та секретар Л. Д. Прядко. Тож дипломники не могли приховати свого хвилювання. І все ж із захистом своїх наукових робіт вони впоралися.

Отже, були захищені такі дипломні роботи:

Мокоша Грекова (богословський ф-т) «Аксіологія Рідної віри» — відмінно;
Дана Фесенко (богословський ф-т) «Словесна магія: молитовно-обрядовий комплекс Рідної віри» — відмінно;
Лада Краснокутська (жрецький ф-т) «Багатопроявність всесвіту та вчення про Триглав в Рідній вірі українців» — добре;
Волелюб Сліпоконь (богословський ф-т) «Теологія Мокоші в Рідній вірі» — відмінно.

Деякі наукові роботи дипломників виявилися настільки цікавими і цінними, що атестаційна комісія прийняла рішення розмістити їх на сайті Академії «Сварга», який нині створюється.

Після захисту дипломів відбулася співбесіда і з новими абітурієнтами, які виявили бажання здобути академічні рідновірські знання та присвятити своє життя утвердженню Рідної віри в Україні.

А днем раніше, 5 січня, під час проведення VI Собору ОРУ в урочистій обстановці були видані дипломи першому випуску УДАР. Із тих, хто прибув на вручення, дипломи УДАР отримали Дажбожі онуки, які закінчили Академію набагато раніше і вже не один рік очолюють громади рідновірів у своїх містах. Це вже відомі у широких рідновірських колах люди, випускники жрецького факультету — голова громади «Поляни», жрець Вогнедар (Бориспіль), голова громади «Галичани», жриця Ярина (Львів) та голова громади «Православа», жриця Оріяна (Нікополь).

Отже, процес відновлення зв’язку з рідним енергетичним полем та повернення рідного Духу в середовище народу триває. Тож привітаємо і побажаємо успіхів усім, хто докладає до цієї справи багато сил і праці.

Прес-служба УДАР


П.М
.: Ректорат Української Духовної академії рідновірів висловлює щиру подяку Северині Олень за організацію захисту дипломних робіт та інших заходів Академії.